May 3, 2013

Jom Turun Mengundi!!


Taken from Berita Harian 22/4/2013:

"Pada Pilihan Raya Umum 2008, hanya 76 peratus daripada 10.7 juta pengundi di negara ini turun mengundi. Peratusan undian tertinggi ialah Terengganu sebanyak 85 peratus.

Hanya lima negeri, termasuk Wilayah Persekutuan mencatat peratus undian lebih daripada 80 peratus. Wilayah Persekutuan Labuan, Sabah dan Sarawak mencatat kurang daripada 70 peratus. Sarawak berada di tempat tercorot sebanyak 65.1 peratus walaupun mempunyai pengundi keenam terbanyak, iaitu 533,155.

Adakah peratus mengundi pada PRU-13 nanti meningkat atau merosot? Apakah yang menyebabkan peratusan meningkat atau merosot? Peratusan mengundi dalam PRU Parlimen Sarawak memperlihatkan trend merosot kecuali pada 1995 meskipun jumlah pengundi meningkat dari tahun ke tahun.

Jumlah pengundi di Sarawak pada 1969 adalah 332,737. Jumlah itu mengukuh menjadi 385,345 pada 1978 sebelum meningkat kepada 556,995 pada 1986. Pada 1999, jumlah pengundi berdaftar ialah 854,912. Peningkatan ketara adalah antara 1982 dengan 1986. Wujud pertambahan sebanyak 144,837 pengundi.

Peratusan terbaik adalah pada 1969 dengan 79.60 peratus turun mengundi ketika rakyat ghairah dan teruja untuk mengundi dengan sebahagian besar penduduk masih tinggal di luar bandar. Jumlah itu mulai merosot pada PRU 1974 hinggalah 1990. Pada 1974, peratusan yang turun mengundi ialah 75.10 peratus dan terus merosot kepada sekitar 67 peratus pada 1990. Namun, peratusan mengundi meningkat kepada 70.15 peratus pada 1995, sebelum turun kembali menjadi 62.4 pada 1999"

http://www.malaysia-today.net/component/content/article/58-video/56440-message-from-manchester

Feb 13, 2012

Kelebihan Majlis Ilmu

Assalamualaikum wmt wbt,

Setelah satu semester di bumi Manchester ini, akhirnya ada peluang untuk menulis semula. Fokus kita pada kali ini ialah kelebihan menghadiri majlis ilmu.

Sabda Rasulullah saw, "Man salaka tariqa yabtaghi fihi ilma, sahhalallahu lahu tariqan ilal jannah", siapa yang ambil satu jalan dan jalan itu niat nak cari ilmu, maka Allah taala permudah baginya nak pi ke syurga. Itu satu jaminan nabi kepada siapa yang keluar untuk mencari ilmu. Saya nak tanya muslimin dan muslimat sekalian, sapa yang tak nak pi syurga? Saya pasti tak dak sapa yang berani angkat tangan. Kalau angkat pun, bukan sebab nak jawab soalan ini, sebab menggeliat kot (lawak ja).

Yang seterusnya, nabi bersabda lagi "Wa innal malaikah latadho'u ajnihataha litolibil ilm ridham bima yasna'", dan sesungguhnya (lafaz taukid) para malaikat sesungguhnya mereka melebarkan sayap mereka kepada penuntut ilmu kerana redha dengan perbuatannya. As we all know, para malaikat adalah makhluk yang tak pernah ingkar arahan Allah taala, 24 jam mereka patuh kepada Allah taala. Dan makhluk yang tak pernah putus ketaatan mereka kepada Allah ini, bersama pula dengan penuntut ilmu. Kenapa para malaikat pada ketika itu melebarkan sayap mereka? Sebab mereka redha lagi suka lagi seronok dengan apa yang dibuat oleh si penuntut ilmu. Still tak mau lagikah kita menghadiri majlis ilmu?

Oct 26, 2011

My Video for Business Competition 2011


Assalamualaikum...

I'm entering an online business competition named E-Entrepreneur 2011. For more details, click here. My father recommended to me to enter this competition. I just know about this last Friday (21st of Oct 2011) and the dateline is on 26th of Oct.

In addition, I have already registered to go to 'Freshers' Camp' organized by Malaysian Society in north of UK from 21st - 23rd of Oct. So, I just prepared this video last Monday (24th of Oct).

Although this was prepared in quite last minute, JUST DO IT, that is what Nike said, haha...

Wallahua'lam...

Oct 18, 2011

Rayuan untuk Masjid Pertama di Hiroshima...

Assalamualaikum wbt.

Post ini ditulis oleh seorang bekas pelajar KISAS yang kini berada di Jepun. Mari bersama membantu beliau membina kemudahan tempat beribadah di Jepun:

"Bandingan orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya." (Al Baqarah : 261)

Alhamdulillah, setelah sekian lama menanti, Muslim di Hiroshima telah semakin hampir untuk memiliki sebuah bangunan bagi ditukarkan menjadi MASJID yang pertama Hiroshima. Persatuan Islam Hiroshima (HICC) telah berjaya memenangi lelongan bangunan di Taguchi, Higashi Hirsoshima City yang bernilai Yen 42 Juta. Sejumlah kira-kira Yen 7 Juta telah dibayar sebagai wang deposit dan akan hangus sekiranya baki tidak dibayar pada 25 November 2011. Bagi merealisasikan impian ini, sejumlah Yen 22, 000, 000 (Yen Dua Puluh Dua Juta) perlu dikumpul sebelum 24 November 2011.

Setiap sumbangan boleh diserahkan  kepada
Japan Postal Bank : 
ヒロシマ マスジェド / Hiroshima Masjed  ( 15140-2070951 ) 

Khusus bagi sahabat di Malaysia, anda juga boleh bank-in ke akaun seperti berikut sebelum 18 November 2011*
1. Maybank Malaysia
Mohd Hafiz bin Habi Buddin ( 151306644214 )

2. CIMB Bank
Ahmad Syazni bin Kamarudin ( 13020090963520 )

* sila maklumkan tarikh dan jumlah yang dimasukkan kepada helminahrawi@yahoo.com

Mohon untuk disebarkan kepada muslimin / muslimat yang lain dan sekiranya tuan/puan memerlukan maklumat tambahan sila hubungi saya seperti alamat email di atas atau di talian +8190 6432 2623
 
Helmi Bin Nahrawi (SPM/SKK 96 - STPM/STK 98)
Higashi Hiroshima City, JAPAN

Sep 15, 2011

Finally in UK...

Salam perantauan dari bumi UK...

Alhamdulillah pukul 11 pagi semalam waktu sini, saya berjaya menjejakkan kaki saya ke bumi UK. Saya tiba di Manchester Airport dan disambut oleh 2 orang sahabat kenalan Facebook, Budiman dan Kamal. Cuaca tak berapa sejuk sebab sekarang ni border time from summer to fall. Saya pakai baju selapis pun ok. Then, kami pun naik bas ke tempat penginapan saya di City.

Singgah kejap rumah kawan Budiman dan sempat berkenalan dengan beberapa Malaysian di sana. Dan unexpectedly, berjumpa dengan senior saya di KISAS dulu, Asyraf Mohd. Ada seorang lagi senior saya, Aslam tapi tak sampai lagi dari Malaysia sebab balik raya.

Lepas tu, kami pun makan di sebuah restoran halal namanya Jazera. Budiman kata boleh try half chicken with rice. Memang terbaik, nasi banyak, ayam besar, sayur pelbagai, semua ni 4 pound je. Memang berbaloi, boleh kenyang sampai ke malam.


Then, kami pun ke Wright Robinson Hall which is my hostel lebih kurang pukul 4 petang. My hostel is facing Picadilly Railway Station (macam stesen LRT). Lepas dah check-in, kami pun naik ke bilik, ada lif. Bilik dia ok, not bad, sesuai untuk student. Di level saya tu, ada one shared kitchen and two shared bathrooms. Bilik dah sedia kemas, tinggal nak susun barang je.


Saya sempat berkenalan dengan beberapa orang di sini. First sekali, berkenalan dengan Chinese from Kuala Lumpur. Then, sorang from Argentina, China and Taiwan. Dah selesai kemas semua, saya pun tidur keletihan. Wallahua'lam...

Alhamdulillah, One More Step to UK...

Alhamdulillah wassyukru lillah,

Kita bertemu lagi di alam cyber ini bersama saya, DaieCyber insyaAllah.

Baru-baru ini, saya mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke University of Manchester, UK dalam Bachelor of Accounting selama 3 tahun di bawah Scholarship Maxis. Alhamdulillah, syukur tak terkira bila dapat tawaran ni. Memang salah satu impian saya dari dulu lagi.

Sebelum ni, saya dah cuba cari sponsor sejak lepas SPM lagi. JPA, Petronas, Khazanah, UEM dll tapi tak bernasib baik. Agak terkilan sebab impian tak tercapai tapi tak pe lah, saya pun masuk UIA. Lepas habis program setahun di Matrik UIA, saya terbaca ada UK Education Fair dekat dengan USM. Masa tu cuti sebab dah habis matrik, so saya pun pergi la saja nak isi masa lapang. Bila dah ikuti briefing di sana, barulah tahu masih ada harapan untuk ke UK.

Maka saya pun apply untuk kemasukan tahun 2011 sebab dah terlambat nak apply untuk tahun 2010. UK ada satu sistem seakan sistem UPU di Malaysia, namanya UCAS. Kita boleh pilih 5 universiti di UK dan tunggu reply dapat universiti mana. Sementara menunggu reply, saya pun apply scholarship. Masa tu dapat ke interview Sime Darby dan Maxis. Tapi tak bernasib baik sebab semua nak offer letter dari universiti dulu.

Tak pe la, saya pun meneruskan pengajian saya di UIA Gombak selama setahun. Lepas habis semester 2 lebih kurang bulan Mei yang lepas, saya dapat 4 tawaran, Manchester, Lancaster, Southampton dan Liverpool, alhamdulillah. Most yang saya preferred is Lancaster then Manchester. In terms of business school, Lancaster is better than Manchester but in terms of overall ranking Manchester is better. Lepas tu, saya cari lagi sponsor. Masa ni confident sikit sebab dah ada offer letter. Dalam masa terdekat tu, saya dapat ke interview Security Commission (Suruhanjaya Sekuriti Malaysia) tapi tak dapat untuk ke peringkat seterusnya.

Untuk langkah berjaga2, saya ambil short sem sebab takut tak dapat sponsor and saya kena remain dekat UIA. Dalam short sem tu, saya dapat ke interview KWSP dan Maxis. Alhamdulillah, lepas dah habis short sem, dapat panggilan untuk ke final stage untuk dua2 scholarship. Tanggal 1 Ramadhan, saya dapat scholarship Maxis. Masa tu, syukur tak terkira sehingga nak menitiskan air mata. Akhirnya, penantianku selama 2 tahun berhasil juga. Then, a week before Raya pula, saya dapat offer scholarship KWSP tapi saya dah sign contract dengan Maxis so terpaksa tolak. Apapun, janji dapat ke UK, alhamdulillah...


Begitulah ceritanya, wallahua'lam...



May 24, 2011

Kem Smart Tahfiz Cuti Sekolah Ini...Tempat Terhad!!



Hubungi saya:



SHAHEER



019-3726390

May 18, 2011

Improving Security in Malaysia...

Assalamualaikum wmt wbt...

I just want to share some of my views on how to make Malaysia a more secure place. I have lived in Malaysia for almost 20 years. So, this is one of the voices from a 20 years Malaysian.

Today's world is totally different from before. As the world is growing pace, the level of security has also became unstable. Let me give you a simple example. Let say you accidentally left your purse at a public place. When you realize you have lost it, you go back to the place that you have left it. There might be two possibilities, the purse is still there or 'gone'. I can say today, the possibility that it is still there is lesser than it is gone.

If it is not there, there might also be two possibilities, someone gave it to the authority or someone stole it. Well, I can say that the possibility that it was stolen is much higher than it was given to the authority. I say this from my personal experiences and others' people experiences. Do you agree?

In short, I just want to say that the level of security in our country is quite worrying. Everyday, it is totally impossible that there is no crime reported in the newspaper. And if you take a deeper look, the crimes that happened specifically in Malaysia has developed from time to time. The most recent crime that is frightening me is acid splashing. Now, we have to be aware of motorcyclists around us as they might have acid with them and just splash it as they like even they didn't know us.


So, what to do? This is my suggestions. The first approach is creating criminals' awareness and maintaining public awareness. We have seen lots of signs and notices like "Beware of Pickpockets", "Make Sure That You Locked Your Cars", "Always Accompany Your Child" and others. These signs are too common and only public are aware of it.

Now, why not we publish like this type of warnings, "Beware Pickpockets, You Are WATCHED!", "All Your Crimes Count", "We Hate You Criminals!", "Criminals Will Always Be Malaysians' No. 1 Enemy", "Even Nobody Sees You, GOD Always Observes You". Make this agenda a grand plan and let's see the outcome.


The second approach is strictening the law. I would focus on the punishment on the criminals. The punishment should be a lesson to the criminals. Jailing or fining them seems to be not educating them as most of the criminals after they had been punished, they still repeat the same crime when they are outside. That is why most of big criminals today have lots of previous criminal records.

By jailing them, it will only cause burden to some authorities and government also has to spend some of their budget for the expenditure of the prisons just for the sake of these criminals. Also by jailing them, it will create chances for the criminals to hold a 'special meeting' to exchange ideas to do crime even better than before. Funny ha? But it might occur, trust me.

The punishment also should make the public afraid to do crimes. In Islam, there is a law called 'hudud' and me as a Muslim believes that this is the best way in preventing crimes nowadays. For example, if someone steals, he or she can be punished by cutting one of his or her hands. Seems harsh ha?

But, we should know, who we should think is the victims of the crime not the criminals. The criminals must be punished as they have done mistakes and also a lesson for them to not do it again. When his hand is cut, do you think that he will steal again after this? I don't think so.

In conclusion, I think there are two ways in improving security in Malaysia i.e creating criminals' awareness and strictening the law. Wallahua'lam...

Apr 29, 2011

Top One Perfume...Wangian Arab Moden Pertama di Pasaran!!


Top One Perfume diasaskan dan diterajui oleh personaliti agama yang tidak asing lagi iaitu Ustaz Mohd Zawawi Yusoh.

Top One Perfume terdiri daripada 12 jenis wangian dan ianya diimport dari luar negara yang berasaskan ribuan jenis sumber bunga-bungaan dan tumbuh-tumbuhan dalam penghasilan pati minyak wangi.

Hanya RM 7.00 sebotol dan RM 19.00 sekotak (3 botol)

Men Set 1:
Firdausi
Naseem
Al-Hubb

Men Set 2:
Rihaab
Al-Sultan
Riihan

Women Set 1:
Tasneem
Zuleikha
Zahra

Women Set 2:
Amiera
Yasameen
Humaira

Untuk tempahan, sila hubungi:

SHAHEER

019-3726390

shaheershahidan@gmail.com

Apr 24, 2011

Tafsir Al-Quran Perkata Versi Bahasa Melayu...terbaru!!


TAFSIR AL-QUR'AN PER KATA

Dilengkapi Dengan Asbabun Nuzul & Terjemahan Bahasa Melayu

"PERTAMA DI MALAYSIA"

(Diluluskan oleh Kementerian Dalam Negeri)

HANYA RM 99.00


Disokong oleh:

1. Dato' Sheikh Mohd Nor bin Mansor Al Hafiz, Pengarah Jabatan Agama Islam Perak, Merangkap Pengerusi Lajnah Pentashihan Al-Quran Malaysia, Hakim Tilawah Kebangsaan, Yang Di-Pertua Persekutuan Seruan Islam Perak, Mantan Imam Besar Masjid Sultan Idris Shah II Ipoh Perak





2. Tuan Haji Radzi bin Kamarul Hailan AMP., PPT., Pengetua Pusat Pengajian Al-Qur'an Darul Furqan Perak, Juri Akademi Al-Qur'an TV9, Johan Tilawah Negeri Perak, Kebangsaan dan Antarabangsa Tahun 2000 dan 2004, Bekas Imam Masjid Sultan Azlan Shah Jalan Diary Ipoh Perak


percuma satu beg Al-Quran:


untuk tempahan, hubungi:

SHAHEER

019-3726390 begin_of_the_skype_highlighting 019-3726390 end_of_the_skype_highlighting

shaheershahidan@gmail.com