Dec 12, 2010

Bila Wabak Datang Kepada Kita...

Assalamualaikum semua, salam pertemuan...

Dah lama kita tak bertemu di alam maya ini. Hari ini adalah hari pertama semester kedua ana di UIA. Kali ini ana nak bincang mengenai penyakit wabak seperti H1N1 yang masih ada di negara kita sampailah sekarang.


Agama kita Islam ada beri garis panduan bagaimana kita nak berurusan dengan wabak. Jika kita lihat pada sejarah merujuk surah Al-Baqarah ayat 243, Allah berfirman bahawasanya beribu-ribu orang yahudi keluar dari kawasan tempat tinggal mereka apabila penyakit ta'un yakni satu wabak datang ke kawasan mereka. Mereka ini keluar kerana 'hazaral maut', ingin lari daripada mati.

Namun begitu, Nabi Muhammad saw dah pesan awal2. Nabi bersabda, 'Sesungguhnya penyakit wabak ini, Allah biasakan jadikannya sebagai azab kepada umat sebelum kamu. Kalau kamu tahu ada satu tempat yang ada wabak, jangan kamu masuk tempat itu. Dan kalau tempat kamu sendiri ada wabak dan kamu memang ada dah di tempat kamu, jangan kamu keluar dari tempat kamu itu.'. Ini adalah peraturan yang Islam dah letakkan.

Hikmah kita tak boleh keluar dari negeri kita walaupun ada wabak ialah supaya kita tidak menyebar wabak ini ke tempat yang lain. Namun begitu, orang yahudi tak mahu dengar kata nabi. Maka mereka pun lari dari negeri mereka kerana mereka nak lari daripada mati. Apabila berlaku macam ini, Allah berfirman 'Mutu!', matilah kamu maka Allah hantarkan malaikat dari atas dan bawah dan malaikat itu menjerkah 'Mutu!' maka mati beribu-ribu orang yahudi itu serentak. Bukannya sebab kena wabak, Allah matikan mereka dengan kuasaNya. Subhanallah...

Muslimin muslimat sekalian, kita boleh ambil iktibar daripada kisah ini. Mati ini kuasa Allah swt Yang Maha Berkuasa Atas Segala Sesuatu. Allah bukan sekadar menciptakan alam malah Allah yang menetapkan sistem untuk kita. Maka tunduklah kita kepada aturan yang Allah dah letakkan. Tak semestinya kita mati disebabkan penyakit atau sebagainya, benda yang kita tak expect pun boleh berlaku kematian kepada kita.

Khalid Al-Walid seorang panglima tentera yang sudah memang sebati dengan peperangan. Badannya hampir penuh dengan parut di semua bahagian. Namun akhirnya, Allah tarik nyawa beliau di tempat tidur beliau, bukannya ketika peperangan.

Bermuhasabahlah kita bersama...

Oct 27, 2010

Bittaufiq For Final Exam...

Assalamualaikum sahabat2 semua,

Sekarang ni dah musim final exam bagi semua mahasiswa di universiti tempatan khususnya. Jadi, ana doakan semua sahabat dapat buat yang terbaik dan jangan lupa untuk sentiasa berserah kepada Yang Maha Menciptakan semua makhluk. Doakan ana juga supaya dapat buat yang terbaik dan sentiasa termurni niat ini kerana Allah, insyaAllah.


Wallahua'lam.

Sep 22, 2010

Ish3, Sebahagian Pelakon Sekarang...

Assalamualaikum semua, bertemu kita lagi di Syawal yang mulia ini. Kali ini, ana nak membangkitkan isu tentang sebahagian daripada pelakon2 kita di Malaysia, bukan semua, sebahagiannya.

Semalam, semasa makan, ana tertonton sebuah rancangan Melayu moden, di mana pelakon2 wanitanya MasyaAllah. Dah pandai dah pakai baju tak dak lengan sehingga nampak ketiak dan ada juga memakai baju yang tak bertali tu. Walaupun perkara ini dah berlaku lama dah, tapi ana terfikir yang makin menjadi jadi pulak pelakon kita ni.

Zaman ana kecik2 dulu, sama lah jugak tak tutup aurat, tapi paling teruk pun baju ketat lengan pendek. Tapi sekarang...Allahuakbar. Apa nak jadi dengan pelakon kita yang majoritinya Melayu dan juga mengaku ISLAM? Mmm...

Ana teringat kata2 Cikgu Azmi (Presiden TERAS), beliau kata kaum Melayu ini ibaratnya mencerminkan umat Islam itu sendiri sebab pada sejarahnya mustahil sungguh seseorang itu orang Melayu tapi dia tak beragama Islam. Kalau ada orang Melayu yang murtad pun, ia tak menjadi satu isu yang biasa. Sebab itu bila kita tengok masalah orang Melayu, kita akan kaitkan dengan masalah orang ISLAM di Malaysia ini.

Baru2 ni, ada satu iklan raya di TV3 yang diharamkan kerana terkandung perkara2 yang tak sepatutnya ada. Kalau filem yang pelakonnya tak tutup aurat, mengapa tak diharamkan untuk ditayang? Fikirlah sendiri...


Khulasahnya wahai umat akhir zaman sekalian, dunia kini dah terbalik. Perkara mungkar menjadi kehidupan, perkara maaruf diketepikan. Wallahua'lam...

Sep 7, 2010

Improving Halal Certification System in Malaysia

Assalamualaikum dan salam Ramadhan buat semua...

Ana sebenarnya baru sahaja menonton rancangan 'Bicara Mufti' dan tajuk dia tentang 'Persijilan Halal dalam Makanan'. Dalam rancangan tu, ada seorang ni mencadangkan kepada mufti untuk meletakkan juga sijil 'Non-Halal' kepada produk yang sudah jelasnya haram. Ana tertarik dengan pandangan tersebut.


Sepertimana yang kita tahu, dari dulu lagi, kita semua ada masalah dalam nak menetapkan sesuatu produk halal atau tidak. Ada sesetengah produk yang ada logo halal JAKIM tapi masih timbul macam-macam keraguan tentang kesahihan produk tersebut. Sedangkan Malaysia adalah salah sebuah negara yang menjadi niche area tentang persijilan produk halal.

Oleh sebab itu, satu langkah yang JAKIM perlu buat ialah satu dokumentari yang menerangkan bagaimana JAKIM memberikan sijil halal kepada sesuatu produk. Orang awam patutnya didedahkan dengan perkara ini supaya kefahaman itu ada. Selain itu, JAKIM kena menjelaskan beberapa kekeliruan yang berlaku dalam masyarakat sekarang tentang sesetengah produk yang ada logo halal tapi masih meragukan.

Satu lagi langkah sepertimana yang dicadangkan oleh saudara dalam rancangan 'Bicara Mufti' tadi ialah membuat satu lagi sijil iaitu persijilan 'Non-Halal'. Ini cuba diaplikasikan daripada hadis, "Innal Halala Bayyinun, Wa Innal Harama Bayyinun, Wa Bainahuma Umurun Musytabihatun, La Ya'lamuhunna Kasirum Minannas...". Apabila dah ada logo 'Non-Halal', memudahkan umat Islam untuk mengklasifikasikan antara produk yang haram dan yang syubhah. Dan apabila ada logo 'Non-Halal', sama sekali haram umat Islam untuk menggunakan produk tersebut. Jadi memudahkan pembelian umat Islam.

Kita boleh tengok sekarang, ada produk yang banyak digunakan oleh orang Islam padahal produk tersebut tak ada pun logo halal. Jadi, timbul persoalan, boleh ke guna produk ini? Kita juga sering mendapat SMS atau emel tentang produk itu dan ini yang mempunyai benda2 yang haram. So, takkan nak biarkan keadaan berterusan seperti ini? Sesungguhnya Islam dah cukup cantik...

Ini sekadar pandangan yang mungkin membantu atau tidak. Apapun, kita mohon kepada Allah swt dizahirkan segala hak dan batil. Amin...

Aug 11, 2010

Moga Ramadhan Kali Ini Bermakna Buat Kita...

Di kesempatan ini, ana ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kali ini. Moga Ramadhan kali ini bermakna buat kita dan menjadi satu medan ditambahkan lagi keimanan kepada Allah swt. Beramallah sebanyaknya dan anggap ini Ramadhan terakhir kita. Dalam kita banyak melakukan amalan sunat, jangan lupa kepada yang fardhu.

Ramadhan Kareem, Allahu Akram...

Aug 3, 2010

How To Become A Good Lecturer? 2

The lecturers should also explain the connection of what they teach and the real life. This is because to ease the students to get the picture of what they learn and also give them benefits in the real life. Moreover, it is OK to make jokes and I also advise to make some jokes but it must be a matured jokes. How? Well, this is very subjective, I do not know how to explain in writing. But, basically what I can tell, other people laugh because of your jokes while you don't.

Besides that, the lecturer should respect the time. When, the class is at 9.00 am for example, they must understand that some students are just coming from other class, they might need a little rest or they might need a time to get prepare with books and stationaries and etc. So, it is advisable to start at 9.05 am or 9.10am. However, this depends on the situation. If the students are already ready before the class starts, then it should be OK to start on time.

One more thing that the lecturers oversee is the time to finish the class. Some might think that if the lecturer is using additional time to finish his lecture, he or she is a good and hardworking lecturer. For me, they are not what as expected. They should manage the time well, plan the syllabus that have to be finished and respect other people's time. Some of the students might have other class or maybe need a time to rest or others. If the class finishes at 10.00am, then 10.00am the students should start going out from the class.


Well, to say it again, this is just my opinion. Whether it works or not, it depends on yourself. Wallaua'lam...

How To Become A Good Lecturer?

This is just my opinion on how to become a good lecturer. A good lecturer is the one who can make the students understand using the right method. The method is very subjective and not fixed.

First of all, the lecturer should know everything about the subject that he will teach. He must also assume questions that the student might ask. So, there should not be a confusion or wrong understanding during the lecture because the students assume that the lecturer is the pioneer of the subject.

Second, if the lecturer is using slides to present, it should be attractive and easy to understand. Sometimes, the slides are too colourful but hard to understand. It is better using a moderate design and easy to catch the points. One more thing, it is advisable to use the projector's remote to make the presentation looks professional. So, the lecturers do not need to go again back to the computer or the laptop to go to the next slide.


Third, how to make the students attracted to the lecture? These are my suggestions. When giving the lecture, make sure your voice is clear to everyone. If the lecturers are using microphone, make sure there is no technical problems as it will disturb the students to pay attention. Your language should be correct and understandable.

Furthermore, when giving the lecture, the explanation should be clear and has flows. This is because to make the students understand, not just get the points and score in exams. For example, to explain about inflation, do not go straight forward that it means the price get higher. The explanation should first start how it happens to inflation, what is inflation is all about, when inflation occurs what happens first and etc. This is what some lecturers lack off, as a result the student can not understand and sometimes do not know what to ask.

Will continue in my next post...

Click here for my next post...

Jul 20, 2010

Tafsir Quran Perkata...hanya RM99!!

Salam semua,

Kali ini ana nak promote satu produk iaitu Tafsir Quran Perkata, terbitan terjemahan setiap kalimah Arab ke Bahasa Melayu PERTAMA DI DUNIA!! Antara kelebihannya ialah:

1. Terjemahan setiap kalimah yang tepat dan ringkas beserta dengan terjemahan penuh di sisi ruangan ayat.

2. Juga dilengkapi dengan Asbabun Nuzul (Sebab Turunnya Ayat) di sisi ruangan ayat.

3. Nota kaki bagi menjelaskan setiap tafsiran.

4. Klasifikasi tajuk khusus yang lengkap dirujuk kepada ayat dan surah.

5. Memudahkan penambahan 'vocab' Bahasa Arab.

6. PERCUMA satu beg Al-Quran.


Anda boleh buat tempahan atau belinya segera. Hubungi ana, Shaheer Shahidan melalui:

No. Tel. : 019-3726390
E-mail : shaheershahidan@gmail.com
Facebook : Shaheer Shahidan

Jun 30, 2010

Sayang Tak Mak Ayah??

Salam satu ummah,

Berjumpa lagi kita di dunia yang sementara ini. Satu soalan ana nak tanya, sayang tak mak ayah? InsyaAllah, kita semua mesti sayang mak ayah kita kan. Kali ini, ana nak bincangkan cara yang betul untuk sayang mak ayah kita.

Allah s.w.t berfirman yang mafhumnya berbuat baiklah kamu kepada ibu bapa. Kebanyakan daripada kita ramai yang menghormati dan taat akan mak ayah. Bila mak ayah minta tolong kita tolong, bila nak cakap dengan mak ayah kita cakap dengan bersopan, bila nak berpisah dari mak ayah kita salam mak ayah dan macam2 lagi kita berbuat baik kepada mak ayah.

Namun begitu, jangan kita lupa akan satu lagi seruan Allah. Dalam ayat yang lain pula, Allah berfirman yang mafhumnya jagalah dirimu dan keluargamu daripada api neraka. Intisari daripada ayat ini ialah kita kena memelihara diri kita dan keluarga kita daripada jauh dengan Allah s.w.t. Perkara ini yang ramai daripada kita terlepas pandang iaitu berdakwah kepada mak ayah kita sendiri.

Sepatutnya, kita sebagai anak yang soleh mestilah mengajak mak ayah kita juga untuk melakukan amalan2 maaruf seperti solat di masjid, bersedekah dll. Selain itu, kalau mak ayah buat salah, kita kena tegur mereka agar kita semua tidak mendapat dosa. Inilah kasih sayang yang sebenarnya terhadap mak ayah kita. Tidak semestinya kita manja dengan mak ayah, kita simpan gambar mereka dalam dompet, kita tak putus2 telefon mereka menunjukkan kita sayang betul2 dekat mereka. Kasih sayang kita terhadap mak ayah mesti lebih lagi daripada itu.

Oleh itu, wahai sahabatku, sayangilah mak ayah anda sepertimana anda memelihara diri anda daripada azab yang pedih. Kita juga kena bersyukur kerana dikurniakan mak ayah yang mengambil berat akan kita...


Wassalam...

Jun 18, 2010

To Eiffel Tower...continues

Kami balik dalam pukul 3pm. Lepas tu, saya pergi ke sebuah kedai kebab yang halal. Nama kedai tu New Delices.


Saya order 2 kebab ayam. Pastu, dia tanya saya dalam bahasa France, memang tak faham. Saya pun tanya, "Can you speak English?", mamat tu pun dah blur. Nasib baik ada seorang lelaki yang tengah tunggu kebab dia boleh cakap english, so dia pun tolong translate untuk saya. Rupanya, dia tanya nak sos apa, spicy ke tak. Saya pun minta yang spicy.

Mamat tadi yang blur tu pun minta lelaki tadi tolong tanya dekat saya, dia tanya saya dari mana. Pastu, saya habaklah dari Malaysia. Mamat tadi pun tanya, "Muslim??", saya pun kata, "Alhamdulillah...". Dia tanya lagi, "Hal tatakallam billughatil 'arabiyah?", saya pun kata, "Alhamdulillah...(sambil menunjukkan isyarat tangan sikit2),". Lepas tu, kami berdua bersembang lah sikit2 dalam bahasa Arab. Saya bukannya fluent sangat tapi mamat tu bolehlah faham. Lelaki tadi yang jadi translator untuk kami dah belah sebab tengok kami sembang dua orang...haha.

Mamat tu tanya saya dari mana, duduk mana, datang Paris sebab apa dll. Dia dari Tunisia, dah lama dah duduk sini. Kami sembang tak lama, bila dah siap kebab, saya pun bagi salam dan balik.

To Eiffel Tower...

Salam...

Hari ni kami semua melawat kemuncak Paris iaitu Eiffel Tower, memang tak sahlah pergi Paris kalau tak pi Eiffel. Kami bertolak dalam pukul 12pm. Berjalan ke stesen train dan menaiki train direct ke stesen berdekatan Eiffel Tower. Sampai2 je, dah ada orang jual keychain Eiffel Tower, 5 for 1 euro, terkejut jugak. Memang murah daripada kedai lain. Kedai lain satu keychain harga dia daripada 1 euro ke 3 euro. So, kalau nak beli souvenir paris macam keychain, replika, scarf dll., better beli dekat Eiffel Tower, lagi murah.

Lepas dah jalan sikit, maka nampaklah Eiffel Tower. Subhanallah, memang besar dan tinggi, berada betul2 depan Eiffel. Memang ramai orang, packed. Kita boleh naik ke atas Eiffel dengan menaiki kren tapi kena bayarlah, satu orang dalam lingkungan 15 euro. Kami tak naik kren tu sebab line yang tengah queue nak beli tiket berjela-jela panjangnya. Masa tu, ramai orang yang datang dekat kita nak promote souvenirs. Most of the them semuanya orang India dan Afrika.


Sini mudah untuk tawar menawar. Satu replika Eiffel asalnya berharga 16 euro, tapi lepas berdebat dengan mengeluarkan hujah yang bernas, replika tu boleh turun sampai 8 euro saja. Scarf pulak asalnya 5 euro tapi boleh dapat 1.50 euro. So, kalau nak beli souvenir, baik beli kat sini dan mesti kena ada skill dalam tawar menawar. Sini pun adalah port untuk orang minta sedekah. Ramai jugak yang menunjukkan muka simpati meminta sedekah.

Kami beli beberapa keychain, replika dan scarf daripada seorang penjual dekat situ. Lepas tu, kami tanya dia dari mana. Dia kata dia dari Senegal. Kami tanya lagi, "You're Muslim?", dia kata "Alhamdulillah,". Tau2 je yang kami pun Muslim, dia tambah lagi keychain bagi dekat kami, free ja.

To Musee Grevin...

Salam...

Esoknya iaitu hari Khamis, kami bercadang nak pergi ke antara Muzium yang terkenal di France iaitu Museum Grevin. Di Museum ni yang ada semua patung orang2 penting dan celebrities yang dibuat daripada lilin. Ayah tak pergi sebab ada kerja di Loreal, dekat ja dengan appartment. So, kami 5 orang bertolak dalam pukul 11 pagi dan sampai di Museum Grevin sejam lepas tu, naik train.

Tiket untuk 2 orang dewasa dan 2 orang kanak2 (6-14 tahun) ialah 54 euro, agak berbaloi. Kanak2 bawah 5 tahun free. Mula2 masuk, depa tunjuk show suasana dalam istana, hutan dll. Sebenarnya, kami hanya tengok cermin, tapi nampak macam berada betul2 dalam suasana tu. Best lah jugak. Lepas dah habis tengok show tu, barulah boleh tengok patung2 tu. Ada Elton John, Ray Charles, Obama, MJ, Pele, Jackie Chan dan ramai lagi. Muka depa memang seolah-olah real, kedut muka, bintik2 muka, kerut muka dll. Apa lagi, ambik gambaq lah...



To Parc Disneyland...continues

Bila dah balik ke appartment, dah siap2 mandi dan solat, kami tengok TV. Ada enam channel tapi semua dalam bahasa France, tiada kompromi untuk bahasa lain. Filem2 orang putih ada tapi semua dah ditranslate ke bahasa France. Fifa World Cup pun semua translate bahasa depa. Orang2 kat sini agak taksub dengan bahasa depa dan depa agak boikot bahasa English.

Kalau naik lif dekat Malaysia, kalau tingkat bawah tanah selalunya tulis G atau LG. Sini, tak guna macam tu tapi guna nombor negatif. Punya tak maunya depa kepada bahasa english.

Jun 17, 2010

To Parc Disneyland...

Salam kesinambungan...

Pada esoknya iaitu hari Rabu, kami merancang untuk ke Disneyland. Untuk mengelakkan daripada sesat, saya pergi dekat Tourism Office berdekatan untuk bertanya tentang cara ke sana. Selepas dibriefing, kami kena naik 3 train untuk ke Disneyland. Dalam perjalanan, saya dapat kenalpasti beberapa perkara. Pertama, ramai jugak orang sini hisap rokok, lelaki dan perempuan. Kedua, ramai orang kat sini suka dengar gadget2 Apple seperti iPod, iPad, iPhone dll. Produk Apple memang digunakan secara meluas di sini. Kalau notebook pun, ramai kat sini guna notebook Apple.

Semasa dalam train, kalau tempat duduk dah penuh, salah seorang daripada depa akan memberikan tempat duduk dia dekat kami sebab kami ada Shaheerah (adik perempuan saya 6 tahun). Walaupun orang tu nampak macam samseng Kg. Dusun (macam Sharif Dol pulak), etika dalam train tetap depa jaga. Depa ni bukannya tak friendly macam saya kata sebelum ni, cuma ramai tak reti cakap English. Depa memang tak suka bahasa English dan depa betul2 memperkasakan dan berbangga dengan bahasa Perancis depa.

Ok, berbalik kepada main topic. Kami tiba di Disneyland dalam pukul 10.30am. Bila nak masuk, kena screening barang2 yang kita bawak. Pastu, disebabkan dah mula lapar, kami pun makan bekalan yang kami bawak. Makan apa? Nasi lah, mak saya masak dekat appartment. Masak dengan apa? Bawak rice cooker dari penang...jangan terkejut pulak. Lauk apa? Sardin ja. Spaghetti pun mak buat jugak tapi letak perencah bihun, sedap jugak.

Lepas perut dah kembung, kami pun bergerak ke main entrance untuk beli tiket. Di sana, ada dua park, satu Park Disneyland and satu lagi Walt Disney Studio. Kita boleh beli tiket untuk ke satu park sahaja atau kedua-duanya sekali. Nak jadi rezeki, ada orang sana yang offer nak bagi discount price kat kami. Daripada 67 euro harga asal untuk seorang untuk ke satu park, kami kena bayar 45 euro sahaja seorang untuk dua park. Alhamdulillah.


Kami pun masuk ke Park Disneyland dulu, banyak bangunan ada kat situ. Setiap bangunan tu mewakili setiap watak Disney macam Woody, Buzz Lightyear, Mickey Mouse, Peter Pan dll. Kemudian, ada satu train tu datang masuk ke park tu. Dalam train tu, ada hampir semua watak Disney, Mickey Mouse, Lilo and Stitch, The Incredible dll. Dalam pukul 12pm, ada satu show oleh semua watak Disney. Kami round2 je dekat park tu, tu pun dah ambil berapa jam dah.


Dalam pukul 4pm, kami ke Walt Disney Studio pulak. Dekat situ, kami dapat tahu sejarah kartun2 Disney, macam mana dapat idea nak buat kartun, macam mana nak lukis dll. Pastu, kami ikut satu tour yang dinamakan Tram Tour. Tour ni menunjukkan suasana nak buat macam situasi seperti hujan, keluar api, gempa bumi, ribut taufan dll, memang macam real dan best jugak. Dalam pukul 5pm, kami pulang ke appartment sebab dah letih.



My First Time to Paris...

Salam dari Bandar Clichy Paris...

Alhamdulillah, kami selamat tiba di Paris pada hari selasa 15/6/2010 pukul 7.30am waktu Paris (1.30am waktu tempatan). Kami ke sini sebab USM menang Loreal Business Plan Competition dan mara ke international level di Paris. Ayah jadi couch, so kami pun pi sekali.


Setibanya di Aeroport de Paris (Paris Airport) dan selepas mengambil bagasi, kami ke Terminal 3 untuk mendapatkan sebuah train yang menuju ke tempat tinggal kami. Dengan berpandukan peta yang kami pun kurang faham, kami pun mula bergerak dengan semangat berjuang memikul 5 beg besaq2, memang berat. Train di sana tak daklah lawa sangat, mcm KTM jugak tapi memang on-time, memang tak terlewat walau sesaat pun.

Bila dah sampai di salah satu station, kami pun blur sebab tak tau nak pi mana dah lepas ni. Kami pun mula bertanya dengan orang2 di sini tapi depa ni bukannya tak friendly, tapi ramai tak reti cakap english, sehinggakan kena guna bahasa isyarat. Tapi akhirnya, ada seorang wanita di sana yang boleh cakap english sikit2 membantu kami. Tapi, kami pun tak berapa faham sebab dia pun dah blur dengan peta yang kami ada. Sehinggalah satu masa, tibanya seorang lelaki tua membantu kami. English kawan ni OK sikit, mudah difahami. Namanya Eric, seorang guru bahasa Perancis.


Eric pun bagitau kami apa yang kami kena buat, bukan setakat bagitau kami, Eric siap bawak kami terus ke stesen train yang kami patut naik. Dia memang very friendly and helpful. Selepas itu, kami pun mengucapkan jutaan ribuan ratusan puluhan terima kasih dekat dia sebab membantu kami. Kami pun naik train yang sepatutnya.

Akhirnya, kami tiba di tempat yang patut kami sampai tapi kami hanya boleh check in pukul 3pm. Masa tu baru pukul 1pm, so kami pun decide nak makan, memang lapar sebab perut mudah lapar bila duduk tempat sejuk. Kami pun mencari-cari restoran yang halal. Malu bertanya sesat jalan, malu bertanya perut kosong. Maka kami pun bertanya pada seorang wanita bertudung yang lalu dekat2 situ sebab nak tanya restoran yang halal. Rupa-rupanya ada satu restoran halal betul2 tepi kami, kami yang tak perasan sebab sign 'Halal' dekat restoran tu kecik sangat.

Maka, kami pun mengorder 6 kebab daging kambing berharga 5 euro setiap satu. Memang banyak dan sedap, kenyang sungguh. Lepas kenyang, memang ngantuk. Saya pun lena dalam kedai tu, menunggu saatnya tiga petang, "pukul tiga pagi (lagu p.ramlee)". Akhirnya, tiba saat yang ku tunggu2 iaitu check in tempat kami tinggal. Kami tinggal di sebuah appartment, namanya Appart City, ini antara yang termurah di Clichy, tapi bilik dia orait. Lepas angkat beg dan menunaikan solat fardhu, kami pun lena keletihan berjalan dan bersesat seharian.


Nak tau apa jadi esoknya, tunggu cerita seterusnya, jeng3!!!

May 15, 2010

SELAMAT HARI GURU...

Salam buat semua guru di seluruh dunia...

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI GURU buat semua guru khususnya guru-guru yang mengajar saya di Phil & James Kindergarten New Zealand, Sek. Keb. Kampung Tunku Petaling Jaya, Sek. Keb. Ara Rendang Pokok Sena, Sek. Men. Keb. Agama Al-Irshad Pulau Pinang, Kolej Islam Sultan Alam Shah Klang dan tak lupa juga buat semua lecturer di Pusat Asasi UIAM.

Dalam sebuah syair Ahmad Shauqi yang bertajuk 'Al-Muallim', salah satu barisnya ialah 'Kada Muallim Ayyakuna Rasula' yang bermakna kedudukan guru itu ibarat seperti Rasul. Mengapa dikatakan begitu? Kerana tugas Rasul dan guru adalah hampir sama yakni mengajar orang daripada jahil kepada alim, daripada tak tahu kepada tahu. Walaupun perkara ini seakan-akan nampaknya mudah, hakikatnya tidak sama sekali.

Anda ingat mudah nak memberi ilmu kepada orang lain dan membuat orang lain faham akan ilmu yang anda bagi? Anda kena cuba dulu jadi guru, barulah anda boleh beri jawapannya. Sememangnya tidak mudah. Dan adakah terlalu mulia apabila dapat mengajar seseorang? Ya kerana anda telah membuat orang tersebut tahu akan perkara yang anda beri.

Contoh yang mudah, andai kata anda tak tahu solat itu wajib. Kemudian, ada seorang insan pergi kepada anda dan bagitahu bahawa solat itu fardhu dan berdosa jika meninggalkannya. Maka selepas itu, anda akan solat lima kali sehari semalam dan insyaAllah dijauhkan daripada seksaan meninggalkan solat. Bukankah itu telah mengubah hidup anda? Anda bukan sahaja menambah satu rutin dalam kehidupan anda malah menjauhkan diri daripada seksa neraka. Semuanya berlaku kerana ADA SESEORANG MENGAJAR ANDA.

Begitulah mulianya pekerjaan guru dan saya tidak hairan apabila ranking gaji pekerjaan yang kedua ialah pekerjaan guru selepas pekerjaan doktor. Sesungguhnya Islam sendiri memuliakan pekerjaan seperti ini dan kerja ini bukannya mudah seperti yang disangka.


Akhir kalam, muliakan guru anda, hormati mereka dan doakan kesejahteraan mereka.
SELAMAT HARI GURU...wallahua'lam.

May 1, 2010

Tahniah KTM...

Salam semua, lama tak berjumpa...

Baru-baru ini, KTM telah mengambil satu inisiatif yang baik iaitu menyediakan koc wanita sahaja daripada Pelabuhan Klang ke Sentul. Ini sememangnya baik demi mengelakkan berlakunya masalah gangguan seksual dan juga mengelakkan pertembungan antara lelaki dan perempuan semasa koc sesak. Tahniah KTM, semoga banyak lagi inisiatif lain yang diambil demi menjaga maruah agama kita, insyaAllah...


Wallahua'lam...

Apr 13, 2010

Ingin Download Software?

Anda ingin download software dan dapatkan maklumat tentang IT...
layari:

www.techmixer.com
www.techiequest.com
www.mymobile88.com
www.gomobile88.com

ada juga di ruangan 'My Websites' sebelah kanan bawah blog ana...

antara the biggest hit in the world...
syarikat kawan ayah ana...
insyaAllah ana mungkin bekerja dengan dia...

Apr 11, 2010

Sempurnakan Program2 Islam...

Salam ukhwah...

Kali ini, ana nak bincangkan mengenai suasana program yang patut ada pada program Islam. Sebelum itu, ana ingin tanya anda semua...cuba bandingkan rancangan2 realiti di barat seperti 'Oprah Show', 'Martha Stewart', 'Rachael Ray' dengan rancangan2 realiti di Malaysia seperti 'MHI', 'Selamat Pagi Malaysia' dan 'Hello on Two'. Pasti ada bezanya kan? Kalau ana, ana akan kata rancangan realiti di barat itu lagi profesional. Sebenarnya apa yang ana nak cuba highlightkan adalah suasana rancangan tersebut.

Cuba kita kaji bagaimana orang ramai boleh tarik dengan rancangan mereka:

1. Lihat keadaan studio mereka. Simple sahaja tapi kemas dan profesional dan tiada hiasan lebih2.

2. Lihat penyampaian mereka. Begitu straight forward, tak berbunga2 sangat dan mudah difahami dengan cepat.

3. Tengok bagaimana mereka menjawab soalan yang diberi. Jawapan yang diberi amat relevan serta terperinci.

4. Info2 menarik yang memang menarik perhatian seperti pengetahuan tentang haiwan, teknologi dan sebagainya.

Bukannya ana nak memuji orang2 barat. Tapi, cuba kita lihat, ini semua patutnya menjadi milik orang Islam. Islam itu agama yang sempurna. Jadi, mengapa kita tidak memperlihatkan kesempurnaan Islam salah satunya melalui rancangan yang kita tayangkan?

Kita boleh implement perkara ini dalam program2 Islam yang dianjurkan seperti forum perdana, konsert nasyid, ceramah dan sebagainya. Bagi nampak program itu seolah-olah sempurna dan profesional 100% supaya menarik orang yang bukan sahaja yang alim2, tapi juga orang2 lain.

Apr 9, 2010

Wanita Muslimah Tak Guna...

1. Perempuan yang bergelar muslimah itu TIDAK GUNA kain yang nipis untuk membuat bajunya sehingga terbayang kulitnya.


2. Perempuan yang mengakui dirinya beragama Islam memang TIDAK GUNA rantai kaki yang berloceng untuk dililitkan pada kakinya supaya menarik perhatian.

3. Perempuan yang mengakui dirinya ana muslimah memang TIDAK GUNA minyak wangi yang baunya semerbak melampau-lampau.


4. Perempuan yang kuat pegangan islamnya memang TIDAK GUNA kata- kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya.


5. Perempuan muslimah TIDAK GUNA masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya.


6. Perempuan yang berpakaian berdasarkan syariat Islam memang TIDAK GUNA tudung yang pendek, apabila memakainya diselempangkannya dan menampakkan bahagian yg sepatutnya ditutup.


7. Perempuan yang memahami etika dalam islam memang TIDAK GUNA lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki.


8. Perempuan yang menjaga maruah islam memang TIDAK GUNA alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja.


9. Perempuan Islam TIDAK GUNA kain tudung yang jarang-jarang kerana akan menampakkan juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain.


10. JADILAH MUSLIMAH YANG BERGUNA…

Apr 7, 2010

HELP THE BEGGARS

I refer to The Star 6th April 2010 about Begging runs in the family. It is really true that Klang is full of beggars from all ages. I can say that Klang is the “Town of Beggars”. They are everywhere, along the street, outside the mall, in the restaurants and other strategic places.

I was studying in Kolej Islam Sultan Alam Shah which is near to the Klang town from 2007 till 2008. We were allowed to go outing twice a month. So, there is no other place to go except Klang town. We always go to Mydin and Centrepoint.

The government should pay attention to these people. I suggest that these people should be investigated about their personal background, where they live, where are their family, their health and etc. Then, all of them should be sent to the suitable places. Drug addicts to the pusat serenti, senior citizens to the old folks home, orphans to the orphanage and etc. Besides that, ask them what are the actual problems that they face and sustain their needs. Some of them maybe are left by their children or husband, or maybe they need money for medical purposes or maybe others.

As we know, Malaysia is one of the popular tourist spots. What will they say if they see the situation like in Klang.

So, in my opinion, this issue must be settled as soon as possible. This is very important as it still cannot be settled since years.

Mar 28, 2010

Rempit..Hantu..Cinta...Tak Dak Modal Lain Ka??

Salam ukhwah,

Perasan atau tidak, rancangan TV yang sering ditayangkan sekarang ini asyik2 cerita rempit, hantu dan cinta. Mengapa kebanyakan filem macam ini yang dikeluarkan? Adakah industri perfileman ada modal ini saja ka?

Memang tak dapat dinafikan masyarakat dunia especially remaja suka sangat filem macam ini. Tapi kena sedar jugak filem macam ini tak bagi banyak benefit pun. Banyak lagi pengajaran penting yang perlu didedahkan kepada masyarakat. Plot cerita semuanya pun hampir sama.

Kita sebagai sebuah negara yang beragama rasmikan Islam, mengapa tidak kita sedarkan umat Islam yang semakin dilanda bencana maksiat dengan filem-filem agama? Industri perfileman sememangnya memainkan peranan penting dan mempunyai banyak advantage yang mereka ada untuk menyedarkan masyarakat. Filem-filem seperti 'Syukur 21' sepatutnya yang banyak dikeluarkan.

Janganlah terlalu memikirkan keuntungan ataupun ingin meletup sahaja. Fikirkan peranan sebenar industri perfileman. Oleh itu, fikirkanlah bersama...Wassalam.

Mar 23, 2010

Puak Solat Hati???

Salam 1 ummah...

Tahukah hampa semua ada satu puak namanya 'puak solat hati'. Puak-puak ini ada di negara kita dan selalunya ada di kawasan kampung. Apakah sebenarnya puak ini? Puak solat hati ini adalah orang-orang yang tidak solat macam kita solat. Depa tidak mengamalkan solat yang ada rukuk, sujud, tahiyat dan sebagainya. Depa percaya setiap masa itu solat dan setiap masa kena ingat Allah sahaja. Tidak ada waktu khusus untuk depa solat, dalam erti kata lain, depa tak solat pun.

Pasal apa depa buat macam tu? Depa ambik satu ayat daripada Al-Quran, "Allazinahum 'an solatihim DAIMUN" yang maknanya adalah "Mereka yang kekal setia dalam solat mereka". Jadi, inilah nas yang depa pegang. Depa faham bahawa solat itu kena sentiasa dan tiada henti dan depa kata tak payah nak rukuk, sujud dan sebagainya sebab tak kan nak buat macam tu setiap masa.

Fahaman ini salah dan sesat. Depa salah tafsir ayat itu tadi. Sebenarnya ayat itu bermakna kita kena jaga solat lima waktu dan kekalkan sifat solat itu dalam diri kita setiap masa. Tapi disebabkan oleh fahaman tok guru mana entah, semua pengikut puak ini dah sesat. Sedangkan nabi ketika hampir nazak, baginda menyuruh sahabatnya papah dia untuk solat seperti biasa.

Para ulama' kata, kalau mengikut hukum syara', pengikut puak ini tidak boleh ditanam di tanah perkuburan orang Islam. Hal ini kerana mereka telah kufur dengan syariat solat yang telah termaktub dalam rukun Islam. Begitulah hinanya sek sek ni. Oleh itu, berjaga-jagalah.

Alahai2, apa nak jadi dengan orang kita ni...ana rasa kita kena buat satu dasar baru iaitu
SATU SOLAT, Solat Lima Waktu Didahulukan, Khusyuk Diutamakan, Fahaman Karut Diketepikan...

Wassalam...